De Bijlmer is ideaal voor een dagtrip met de fiets vanuit de stadskern van Amsterdam. Neem bijvoorbeeld de trein naar station Amsterdam Amstel en huur daar een OV-fiets. Hieronder vind je een fijne fietsroute met vijf diverse stops die vanuit de stad vertrekt. Deze route duurt ongeveer drie kwartier als je hem aan één stuk doorrijdt, maar pauzeer vooral op de prachtige plaatsen tussendoor en vergeet niet te genieten.

Sport: De Toekomst / Johan Cruijff Arena

Na ongeveer een kwartier rijden zie je de sportvelden van De Toekomst opdoemen, waar Ajax traint. Zullen ze de Champions League finale weer eens halen? Het is te hopen, maar tot die tijd zie je de Ajacieden hier regelmatig trainen. Niet veel later doemt ook de enorme Johan Cruijff ArenA voor je op, waar overigens ook De Toppers altijd optreden. Je kunt hier een rondleiding boeken waarbij je langs alle bijzondere plekken (inclusief de kleedkamers!) geleid wordt.

Boek rondleiding Johan Cruijff Arena

Winkelen: Amsterdamse Poort
Na nog eens tien minuten rijden kom je aan in winkelcentrum Amsterdamse Poort. Hier zie je veel Javaanse, Surinaamse en Afro-Nederlandse toko’s en winkel, met prachtige kleding en ornamenten die je niet snel ergens anders zult vinden. Ook is hier altijd veel bedrijvigheid: plof eens neer en geniet van het geluid van de mensen die met elkaar aan het mixen zijn.

Monument Bijlmerramp: Groeneveen / Klein-Kruitberg

Ten oosten van de Amsterdamse Poort vind je enkele restanten van de traditionele Bijlmerflats, die in een honingraatstructuur zijn gebouwd. Ook vind je hier tussen de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg het monument voor de Bijlmerramp die in 1992 plaatsvond: een Israëlisch vliegtuig vloog per abuis in één van de flats, waardoor 43 mensen overleden. De omgeving van het monument is erg groen en sereen, wat het monument alleen maar imposanter maakt.

Eten en drinken: Kraaiennest

Een klein zusje van de Amsterdamse Poort is winkelcentrum Kraaiennest. Hier kun je heerlijke snacks proeven die de multiculturele Bijlmer heeft voortgebracht: denk aan Baka Bana (gebakken banaan, naar Javaans recept) of de Bara (Indiaas gefrituurd brood, soms pittig). Als je geluk hebt, vind je onder het metrostation de stand van een Antilliaanse vrouw die gebakken brood met vis verkoopt – een parel!

 

Rust en recreatie: De Hoge Dijk
Moe van de fietstocht? Fiets ietsje door naar het zuiden en je bent in natuurgebied De Hoge Dijk. Geniet van de prachtige bloemen, de frisse lucht en de zachtstromende beekjes. Lijkt het alsof je niet meer in Amsterdam bent? Dat klopt! Je bent op de grens van de provincies Noord-Holland en Utrecht: De Hoge Dijk grenst immers aan het Utrechtse dorp Abcoude. Pak hier vooral de rust die je nodig hebt: je hebt het verdiend na deze fietstocht.

Hotels in de Bijlmer