foto: Lourenzo Boogert

Bouw je eigen camperbus met een klein budget
Een stappenplan om je eigen droombus te bouwen

Een hippe camperbus bouwen met een beperkt budget. Dat klinkt mooi, maar hoe pak je zoiets aan? Hieronder een praktisch stappenplan waarmee je je droom eindelijk kan realiseren.

1. Meten is weten
Een van de belangrijkste stappen in het proces is meten hoeveel ruimte je hebt in je camper. Niet de leukste klus, maar wel praktisch. Je wilt natuurlijk niet dat je keuken er straks niet in past omdat je een paar centimeter te veel hebt gerekend.

2. Inspiratie opdoen
Nu begint het leuke werk. Spiek bij andere camperbouwers op Instagram en Pinterest en steel de beste ideeën. Zo is het belangrijk om zo veel mogelijk objecten multifunctioneel te maken. Neem ook een kijkje op deze website, vol handige tips en praktische handvaten.

3. Bouwtekening maken
Nu is het tijd om knopen door te hakken. Beslis wat voor jou belangrijk is. Wil je veel ruimte reserveren voor een keuken, of is een comfortabele werkplek van levensbelang? Wat voor spullen wil je meenemen en hoeveel opbergruimte heb je daarvoor nodig? Teken al je plannen op schaal uit.

4. Materialen kopen
Deze stap maakt je portemonnee een stuk dunner, maar als je het slim aanpakt, kom je er niet zo slecht vanaf. Neem voldoende tijd om uit te zoeken welke materialen je nodig hebt, want de goedkoopste materialen zijn niet altijd de beste oplossing.

5. Schoonmaken en verven
Is je camperbus vroeger als bestelbus gebruikt of staan er nog oude spullen in? Dan is het tijd voor een grondige schoonmaak. Het is belangrijk dat de bus helemaal vetvrij is voordat je begint aan het grote werk. Hierna ziet de bus er meteen een stuk frisser uit.

6. Isoleren
Dan is het tijd om een solide basis te leggen. Kies een vloer die dik genoeg is en waaraan je gemakkelijk dingen kan bevestigen. Kies materialen die zowel sfeervol als efficiënt zijn, zoals hout en bamboe. Nog mooier: deze materialen hoeven helemaal niet duur te zijn!

7. Bouwen maar
Daarna is het tijd voor de eerste echte bouwconstructies. Vooral het bed heeft een stevige constructie nodig, met voldoende ondersteuning en verbindingspunten. Het frame van de keuken hoeft minder stevig te zijn, daarom kan je hier met dunnere balken en planken werken. De ruimte die je over hebt, gebruik je als zitplek en opbergruimte. Daarna is het een kwestie van afwerken met planten en kussentjes als decoratie.

Meer lezen over het bouwen van een camperbus met een budget van slechts €1300? Lees de blog van blogger Verena Asser op Travel Diaries >

 

Camper huren