Tropenmuseum

Ontdek Amsterdam-Oost

Amsterdam heeft zoveel meer te bieden dan alleen het wereldberoemde centrum. Juist in de wijken daaromheen ontdek je het ‘echte’ Amsterdam. Levendig, hip, multicultureel, minder toeristisch en vol met verrassende cultuur, winkels en horeca. Zeker Amsterdam-Oost is de perfecte buurt om te gaan verkennen.

Dat kan aan de hand van een Secret City Trail. Je krijgt dan via je telefoon aanwijzingen en moet raadsels oplossen om de route te kunnen volgen.

Secret City Trail Amsterdam Oost

Of ga zelf op zoek naar deze 7 veelzijdige hotspots.

Tropenmuseum

Het Tropenmuseum is met zijn kolossale gebouw misschien wel het ijkpunt van het stadsdeel. Hier vind je tentoonstellingen over delen van de wereld waar je nu even niet heen kan vliegen. Bekijk de rijstvelden van Bali, de souks van Marokko en neem een kijkje in het Suriname-depot. Of bezoek de tentoonstelling What a genderful world! en leer meer over gender.

The Black Archives

Heeft het Tropenmuseum je geïnspireerd en wil je meer leren over het koloniale verleden van Nederland? Breng dan een bezoek aan The Black Archives! Op slechts een steenworp afstand van het Oosterpark en Tropenmuseum bevindt zich dit archief dat zich richt op de geschiedenis van zwarte Nederlanders. De expositie over Suriname is open voor bezoek!

Dappermarkt

Geen plek te bedenken waar zoveel culturen samenkomen als op de Dappermarkt. Hoogtepunt is de fantastische Döner aan de kant van de Zeeburgerdijk, maar natuurlijk vind je hier ook verse vis, warme stroopwafels, kledingzaken en Surinaamse pom. Wist je dat de Dappermarkt door The Lonely Planet zelfs in de top 10 beste winkelstraten ter wereld werd geplaatst?

Dappermarkt

Park de Meer

Meer een sportliefhebber? Breng dan een bezoek aan Park de Meer! Op deze plek, waar vroeger het Ajax Stadion ‘De Meer’ stond, zijn de straten vernoemd naar verschillende voetbalstadions in Europa, en zijn de bruggen vernoemd naar Ajax spelers uit de jaren zeventig. Bovendien is hier een enorme muurschildering van voetbalheld en wijsgeer Johan Cruijff te vinden. Steek ook de straat over naar Betondorp, om door de straten te lopen waar Cruijff opgroeide in de Akkerstraat. Daarnaast is Betondorp het voorbeeld van een tuindorp zoals die begin vorige eeuw veel gebouwd werden voor de arbeiders.

Muurschildering Johan Cruijff

Tijd voor een biertje

Na deze flink dosis sightseeing is het natuurlijk ook tijd voor enige verfrissing! Gelukkig is er in Amsterdam-Oost geen tekort aan leuke brouwerijen of terrassen. Strijk neer bij Cafe Elsa’s voor een ode aan de Amsterdamse kroeg, of breng een bezoek aan Cafe 1900 wat ligt aan het mooiste pleintje van Amsterdam op de Hogeweg: je waant je hier in een Frans dorp. Tenslotte voor een speciaal biertje ga je naar Brouwerij Poesiat en Kater dat zelf zijn bier brouwt gebaseerd op eeuwenoude Amsterdamse recepturen. En wat ook nog eens een geweldig groot en mooi zonnig terras heeft gelegen aan de ringvaart van de Watergraafsmeer.

Brouwerij Poesiat en Kater

Flevopark

Ook in de stad is genoeg natuur te vinden! Zo kent Amsterdam-Oost drie topparken, park Franckendael, Oosterpark en het Flevopark. Het Flevopark is niet alleen rijk aan vele grasvelden die zich uitstekend lenen voor een picknick of barbeque, maar is ook nog eens verbonden met de Amstelscheg, de groene “long” van Amsterdam. Vanuit het Flevopark sta je zo aan het Amsterdam Rijnkanaal, maar ligt ook het Diemerbos binnen handbereik. Genoeg te zien voor een verfrissende wandeling of fietstocht dus!

Javastraat

Al het moois wat Amsterdam-Oost te bieden heeft komt samen in de Javastraat. Hier kun je lokale biertjes drinken, oesters eten, maar ook je boodschappen doen bij de lokale Turkse supermarkt of een nieuw tapijt of kandelaar kopen. Wandel de straat door en stop voor een boek bij de Java Bookshop, koop een nieuwe outfit of strijk neer voor een cocktail. Wist je dat de falafel van Tigris en Eufraat, die je vindt op nummer 20, zelfs de beste falafel van Amsterdam genoemd wordt?

De Javastraat

Ook in eigen land valt er dus een heleboel te leren en proeven van andere culturen.

Wil je meer tips over Amsterdam-Oost download de speciale Transavia Tips App. Hier vind je nog veel meer tips ook van andere steden.

Tot snel in Amsterdam-Oost!

Meer Transavia Tips