Fietsen over de hoogste heuvels van Nederland

Nergens in Nederland kun je beter heuveltraining doen op je mountainbike dan in Zuid-Limburg. Je vindt hier meer dan 450 kilometer aan gemarkeerde mountainbikepaden die verschillen in afstand en moeilijkheidsgraad. Wij zetten de drie populairste mountainbikeroutes van Zuid-Limburg voor je op een rijtje.

1. De Vijlenroute
De Vijlenroute is waarschijnlijk de hoogst gelegen fietsroute van Nederland. De bossen van Vijlen liggen 250 meter boven NAP en de route zit dan ook vol beklimmingen en afdalingen. Het totale hoogteverschil van deze route is 580 meter, iets wat je op andere locaties in Nederland weinig ziet. Geniet van de koelte in het dichtbegroeide bos en de prachtige uitzichten over het Limburgse landschap vanaf de heuveltoppen. Bijkomen van de inspanning kan op een terras in Vijlen, het hoogstgelegen kerkdorp van Nederland.

2. De Gulpenroute
Wie van een echte uitdaging houdt, fietst de Gulpenroute. Deze route wordt omschreven als ‘heel moeilijk’, wat mede te maken heeft met de flinke beklimmingen die in de route zitten. Zo fiets je bijvoorbeeld de Gulperberg. Het kost even wat moeite om tegen de 157 meter hoge heuvel op te fietsen, maar het uitzicht vanaf de top is het waard. Gelukkig staat er in de horeca van Gulpen een fris drankje voor je klaar.

3. De Brunsummerheideroute
Wie lekker met zijn fiets door het zand wil ploegen, kan zijn hart ophalen op de Brunsummerheideroute. Fiets over de vaak rulle zandpaden van de Brunssummerheide terwijl je geniet van het unieke landschap. De hoogteverschillen zijn in dit landschap kleiner dan in bovengenoemde gebieden, maar ook in deze route vind je korte maar pittige beklimmingen en afdalingen. Rijd de route aan het eind van de zomer om te genieten van de heide die paars bloeit.

Meer mooie mountainbikeroutes ontdekken? Lees verder op de site van VisitZuidLimburg.

Meer tips en inspiratie voor deze zomer?
Download gratis het e-book ‘Op avontuur dichtbij huis’ van Travel Diaries, met inspirerende verhalen en praktische tips over duurzame en verrassende avonturen in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk.

Alles voor je fietsAndere regio's