Naar de Wadden ga je niet meer alleen om te varen of voor het wadlopen. Ook op culinair gebied bieden de Waddeneilanden een goudmijn aan nieuwe smaken en impressies. Ooit zwammen in zeewier, omelet van meeuweneieren of zoete zakkoek geproefd? Laat je verrassen.

Boek HotelZeilvakantie

Wadse wijn

Dacht jij dat wijngaarden enkel in Frankrijk en Spanje te vinden zijn? Nee hoor, gewoon in ons eigen Nederland verbouwen wijnboeren, zoals Elma Middel, druiven op stukken land zo groot als drie voetbalvelden. Toen Elma’s land in 2013 niet meer verkocht kon worden door aardebevingen, was de wijngaard een noodoplossing. Intussen verkoopt ze 3000 flessen frisdroge wijn per jaar, en is Elma zelf ‘verdomd trots’ op haar werk.

Oesters rapen en zeewier koken

Bij restaurant en viswerkplaats ’t Ailand liggen de oesters die ’s ochtends geraapt werden ‘s middags op je bord. Aan het plafond hangen visnetten en je zit aan tafel met een houten, ontblote zeemeermin. Op tafel staan schalen vol vis, kokkels en zeewier van het wad. Tijdens een wadvistocht leer je zelf oesters opensteken, koken met zeewier en vissen rondom de eilanden.

Omelet van meeuweneieren

Vroeger reisde de elite uren naar de schapenboerderij de Waddel voor een hapje van de omelet van meeuweneieren of van de zoete zakkoek. De boerderij serveert deze traditionele gerechten al sinds 1625, nu vechten boer Jan-Willem Bakker en schrijver Lodewijk Dros voor de herwaardering van dit culinaire erfgoed. ‘Sommige van de gerechten die we vandaag eten, at ik vroeger bij mijn grootouders, maar de meeste zijn vergeten,’ vertelt Lodewijk.

Meer lezen over de smaken van de Wadden?

Meer tips en inspiratie voor deze zomer? Download gratis het e-book ‘Op avontuur dichtbij huis’ van Travel Diaries, met inspirerende verhalen en praktische tips over duurzame en verrassende avonturen in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk.