Maak de ultieme roadtrip dichtbij via:
De Belgische Ardennen – De Franse Ardennen – Luxemburg – Duitse Eifel


Dag 1: Belgische ardennen (route ca. 230 km)
Begin de route in het dorpje Aywaille, het noordelijkste punt van de roadtrip, op dertig minuten rijden van Luik. Op de route passeer je vele gezellige dorpen, gebouwd in een stijl die typisch is voor de Ardennen. Elk dorp heeft daarnaast zijn eigen specialiteit. Zo staat Spa bekend om de natuurlijke waterbronnen en het resort, Houffalize om de bierbrouwerij van Achouffe, Bouillon om zijn langgerekte burcht en Dinant om zijn huisjes langs het water. Geniet van een stadwandeling, gevolgd door een drankje op één van de vele gezellige terrasjes.

Natuurlijke bezienswaardigheden in de Ardennen
Op een autoroute door de Ardennen is natuurlijk ook genoeg te beleven in de natuur. Rijd, wandel of fiets door de uitgestrekte dennen- en loofbossen en geniet van de vergezichten vanaf de heuveltoppen. Een uitzichtpunt dat zeker niet mag ontbreken op je lijstje is die in Botassart. Vanaf de heuvel kijk je uit op Le Tombeau du Géant, ‘het graf van de reus’, een heuvel in een bocht van de Semois rivier. Verderop langs de rivier ligt het dorpje Herbeumont, met zijn kasteelruïne op een heuvel. Vanaf de ruïne kun je prachtige wandelingen langs het water maken. Liever onder de grond op avontuur? De Grot van Han is naar zeggen één van de mooiste grotten van Europa.

Andere bezienswaardigheden in de Ardennen

Om nog meer bezienswaardigheden te zien, wijk je een klein stukje van de route. Bezoek de stad Bastenaken, of Bastogne, die in het teken staat van de Slag om de Ardennen. De vele monumenten en musea in de stad geven je een kijkje in de geschiedenis. Bezoek ook de eeuwenoude handelshuizen en het stadshuis van Neufchâteau, gevolgd door een frisse duik in het nabijgelegen meer. Ook de kleinste stad van de Ardennen, Durbuy, is met zijn historische centrum en ligging aan de Ourthe zeker een bezoekje waard.

Overnachting: Dinant

Dag 2: Noord Frankrijk (route ca. 300 km)

Givet
Bij het noordelijkste stadje van de Franse Ardennen, Givet, stroomt de Maas de Belgische grens over. Het gezellige Givet ligt direct aan de oevers van de Maas, en aan de voet van een rots met op de top het fort van Charlemont.

Charleville-Mézières

De grootste stad in dit rijtje is Charleville-Mézières. Dankzij de oorlogen die hier uitgevochten werden, zie je hier weinig historische gebouwen, zoals je in zo’n grote stad zou verwachten. Charleville is het nieuwste deel van de stad, en werd 400 jaar geleden gebouwd nadat Mézières grotendeels verwoest was. Inmiddels zijn de beide stadjes samengevoegd tot één grotere stad, die nu vooral bezocht wordt om de gezellige terrassen op het Place Ducale.

Sedan
In Sedan vind je het grootste fort van Europa, met een oppervlakte van 35.000 vierkante meter. Het kasteel wordt sinds het start van de bouw in 1424 continu versterkt. Ook Sedan heeft grote oorlogen meegemaakt, waarover je alles kunt leren in het interactieve museum. De (audio)rondleiding geeft je een kijkje in het leven van de prinsen, jonkvrouwen, soldaten en bedienden die hier vroeger leefden. Je kunt ook overnachten binnen de muren van het kasteel, al is het er nu wel comfortabeler dan een paar honderd jaar geleden.

Verdun
De inwoners van Noord-Frankrijk hebben regelmatig te maken gehad met oorlog. Tijdens de Frans-Duitse oorlog en de twee wereldoorlogen zijn hier belangrijke veldslagen uitgevochten. Zo was de Slag om Verdun in 1916 één van de bloedigste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog. Het ondergrondse gangenstelsel dat hier aangelegd was, speelde hierbij een belangrijke rol. Met een treintje kun je deze gangen, La Citadelle souterraine, vandaag de dag veilig bezoeken. Ga terug in de tijd in het Verdun Memorial Museum of de jaarlijkse openluchtvoorstelling Des Flammes à la Lumière, waarin de slag wordt nagespeeld.

Overnachting: Luxemburg stad

Dag 3: Luxemburg (route ca. 150 km)

Een roadtrip langs zeven Luxemburgse kastelen
Het dal van de rivier de Eisch wordt ook wel de “vallei van de zeven kastelen” genoemd. Maak een roadtrip van Koerich naar Mesch en bezoek de zeven kastelen die dit dal zo beroemd maken. Je vindt deze kastelen in Koerich, Colpach-Haut, Septfontaine, Ansembourg, Hollenfels, Schoenfels en Mersch. Sommige zijn nog in originele glorie, anderen slechts nog een ruïne van wat het ooit was. Neem goede schoenen mee, sommige van deze kastelen bereik je enkel na een stevige wandeling.

Overnachting: Trier, Duitsland

Dag 4: Duitse Eifel (route ca. 290 km)

Trier
De oudste stad van Duitsland is Trier, en staat vol historische gebouwen. Sommige van deze gebouwen staan er al vanaf de Romeinse tijd, zoals de stadspoort Porta Nigra uit 180 na Christus en het Amfitheater. Ook de Sint Petersdom en Onze-Lieve-Vrouwe kerk staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Trier is met al zijn historische bouwwerken en rijke geschiedenis perfect voor een stedentrip.

Cochem
Cochem ligt aan de rivier de Moezel, in een regio die bekend staat om zijn wijngaarden. In het stadje vind je één van de oudste mosterdmolens, en vele andere historische gebouwen. De Reichsburg, die op een 100 meter hoge rots boven de omgeving uit torent, mag je tijdens je bezoekje zeker niet overslaan. Voor een mooi uitzicht de omgeving, neem je de stoeltjeslift naar het Pinner Kreuz, op 155 meter boven Cochem.

Monreal
Met zijn burchten en vakwerkhuizen mag Monreal niet missen op je rondreis door de Eifel. Breng een bezoek aan de burchten Löwenburg en Philippsburg. Vanaf de gratis te bezoeken Philippsburg heb je een mooi uitzicht over de Vulkaaneifel waarin Monreal ligt. Verder staat het dorpje bekend om zijn drie oude stenen bruggen over de rivier de Elz.

Satzvey
Ook het dorpje Satzvey staat vol mooie vakwerkhuizen. De meeste bezoekers komen hier echter voor een ander gebouw: de Burcht Satzvey. De vele torentjes, dikke muren en kleine ramen met rood-witte luiken van deze 14e eeuwse waterburcht geven je het gevoel dat je in de Middeleeuwen beland bent. Regelmatig worden hier middeleeuwse markten en voorstellingen georganiseerd.

Monschau
In Monschau waan je je in een sprookje, terwijl je over kinderkopjes door straten met traditionele vakwerkhuizen loopt. Wit pleisterwerk tussen rechte en schuine houten balken en rode of groene kozijnen rond de ramen met bloembakken in de vensterbanken. De rivier de Roer stroomt midden door het stadje, waarboven je een oude ruïne op een heuveltop ziet staan.

Overnachting: Aken


Dag 5: vanuit Aken terug naar Nederland (afstand tot Maastricht ca. 40 km)