Maak de ultieme roadtrip dichtbij via;

De Belgische Ardennen – De Franse Ardennen – Luxemburg en de Duitse Eifel

 Dag 1: Belgische ardennen (route ca 300 km)

Begin de route in het dorpje Aywaille*1, het noordelijkste punt van de roadtrip, op dertig minuten rijden van Luik. Op de route passeer je vele gezellige dorpen, gebouwd in een stijl die typisch is voor de Ardennen. Elk dorp heeft daarnaast zijn eigen specialiteit. Zo staat Spa*2 bekend om de natuurlijke waterbronnen en resort, Houffalize*3 om de bierbrouwerij van Achouffe, Bouillon*4 om zijn langgerekte burcht en Dinant*5 om zijn huisjes langs het water. Geniet van een stadwandeling, gevolgd door een drankje op één van de vele gezellige terrasjes.

Natuurlijke bezienswaardigheden in de Ardennen

Op een autoroute door de Ardennen is natuurlijk ook genoeg te beleven in de natuur. Rijd, wandel of fiets door de uitgestrekte dennen- en loofbossen en geniet van de vergezichten vanaf de heuveltoppen. Een uitzichtpunt dat zeker niet mag ontbreken op je lijstje is die in Botassart. Vanaf de heuvel kijk je uit op Le Tombeau du Géant, ‘het graf van de reus’, een heuvel in een bocht van de Semois rivier. Verderop langs de rivier ligt het dorpje Herbeumont, met zijn kasteelruïne op een heuvel. Vanaf de ruïne kun je prachtige wandelingen langs het water maken. Liever onder de grond op avontuur? De Grot van Han is naar zeggen één van de mooiste grotten van Europa.

Andere bezienswaardigheden in de Ardennen

Wijk een klein stukje van de route af voor nog meer bezienswaardigheden. Bezoek de stad Bastenaken, of Bastogne, die in het teken staat van de Slag om de Ardennen. De vele monumenten en musea in de stad geven je een kijkje in de geschiedenis. Bezoek ook de eeuwenoude handelshuizen en het stadshuis van Neufchâteau, gevolgd door een frisse duik in het nabijgelegen meer. Ook de kleinste stad van de Ardennen, Durbuy, is met zijn historische centrum en ligging aan de Ourthe zeker een bezoekje waard.

Overnachting: Dinant

Dag 2: Noord Frankrijk (route ca 250km)

Givet *1

Bij het noordelijkste stadje van de Franse Ardennen, Givet, stroomt de Maas de Belgische grens over. Het gezellige Givet ligt direct aan de oevers van de Maas, en aan de voet van een rots met op de top het fort van Charlemont.

Charleville-Mézières *2

Charleville-Mézières is de grootste stad in dit rijtje, maar dankzij de oorlogen die hier uitgevochten werden, zie je hier weinig historische gebouwen zoals je in zo’n grote stad zou verwachten. Charleville is het nieuwste deel van de stad, en werd 400 jaar geleden gebouwd nadat Mézières grotendeels verwoest was. Inmiddels zijn de beide stadjes samengevoegd tot één grotere stad, die nu vooral bezocht wordt om de gezellige terrassen op het Place Ducale.

Sedan *3

In Sedan vind je het grootste fort van Europa, met een oppervlakte van 35.000 vierkante meter. Het kasteel wordt sinds het start van de bouw in 1424 continu versterkt. Ook Sedan heeft grote oorlogen meegemaakt, waarover je alles kunt leren in het interactieve museum. De (audio)rondleiding geeft je een kijkje in het leven van de prinsen, jonkvrouwen, soldaten en bedienden die hier vroeger leefden. Je kunt ook overnachten binnen de muren van het kasteel, al is het er nu wel comfortabeler dan een paar honderd jaar geleden.

Verdun *4

De inwoners van Noord-Frankrijk hebben regelmatig te maken gehad met oorlog. Tijdens de Frans-Duitse oorlog en de twee wereldoorlogen zijn hier belangrijke veldslagen uitgevochten. Zo was de Slag om Verdun in 1916 één van de bloedigste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog. Het ondergrondse gangenstelsel dat hier aangelegd was, speelde hierbij een belangrijke rol. Met een treintje kun je deze gangen, La Citadelle souterraine, vandaag de dag veilig bezoeken. Ga terug in de tijd in het Verdun Memorial Museum of de jaarlijkse openluchtvoorstelling Des Flammes à la Lumière, waarin de slag wordt nagespeeld.

Overnachting: Luxemburg stad *5

Dag 3: Luxemburg (Route ca 150km)

Een roadtrip langs zeven Luxemburgse kastelen

Het dal van de rivier de Eisch wordt ook wel de “vallei van de zeven kastelen” genoemd. Maak een roadtrip naar Koerich naar Mesch en bezoek de zeven kastelen die dit dal zo beroemd maken. Je vindt deze kastelen in Koerich*1, Colpach-Haut*2, Septfontaine*3, Ansembourg*4 , Hollenfels*5, Schoenfels*6 en Mersch*7, Sommige zijn nog in originele glorie, anderen slechts nog een ruïne van wat het ooit was. Neem stevige schoenen mee, sommige van deze kastelen bereik je enkel na een stevige wandeling.

Overnachting: Trier *8

Dag 4: Duitse Eifel (Route ca 260km)

Trier*1

Trier is de oudste stad van Duitsland en staat vol historische gebouwen. Sommige van deze gebouwen staan er al vanaf de Romeinse tijd, zoals de stadspoort Porta Nigra uit 180 na Christus en het Amfitheater. Ook de Sint Petersdom en Onze-Lieve-Vrouwe kerk staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Trier is met al zijn historische bouwwerken en rijke geschiedenis perfect voor een stedentrip.

Cochem*2

Cochem ligt aan de rivier de Moezel, in een regio die bekend staat om zijn wijngaarden. In het stadje vind je één van de oudste mosterdmolens, en vele andere historische gebouwen. De Reichsburg, die op een 100 meter hoge rots boven de omgeving uit torent, mag je tijdens je bezoekje zeker niet overslaan. Voor een mooi uitzicht de omgeving, neem je de stoeltjeslift naar het Pinner Kreuz, op 155 meter boven Cochem.

Monreal*3

Met zijn burchten en vakwerkhuizen mag Monreal niet missen op je rondreis door je Eifel. Breng een bezoekje aan de burchten Löwenburg en Philippsburg. Vanaf de gratis te bezoeken Philippsburg heb je een mooi uitzicht over de Vulkaaneifel waarin Monreal ligt. Verder staat het dorpje bekend om zijn drie oude stenen bruggen over de rivier de Elz.

Satzvey*4

Ook het dorpje Satzvey staat vol mooie vakwerkhuizen. De meeste bezoekers komen hier echter voor een ander gebouw: de Burcht Satzvey. De vele torentjes, dikke muren en kleine ramen met rood-witte luiken van deze 14e eeuwse waterburcht geven je het gevoel dat je in de Middeleeuwen beland bent. Regelmatig worden hier middeleeuwse markten en voorstellingen georganiseerd.

Monschau*5

In Monschau waan je je in een sprookje, terwijl je over kinderkopjes door straten met traditionele vakwerkhuizen loopt. Wit pleisterwerk tussen rechte en schuine houten balken en rode of groene kozijnen rond de ramen met bloembakken in de vensterbanken. De rivier de Roer stroomt midden door het stadje, waarboven je een oude ruïne op een heuveltop ziet staan.

Overnachting: Aken*6

 

Dag 5: Vanuit Aken terug naar Nederland. (Afstand tot Maastricht ca 40km)