Greenwheels

De Zeebodemroute
Nog geen honderd jaar geleden stroomde de zee tussen Noord-Holland en Friesland ons binnenland in. Met de aanleg van de afsluitdijk werd de voormalige Zuiderzee het IJsselmeer en op een deel van de voormalige zeebodem ligt nu de provincie Flevoland. De Zeebodemroute van de ANWB neemt je 168 kilometer mee door de twee oudste polders van Flevoland: de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland. Breng onderweg een bezoekje aan de voormalige eilanden Urk en Schokland, rijd langs de oevers van het Ketelmeer en bezoek Lelystad, Dronten en Emmeloord.

De ‘Strijd-tegen-het-water’-route

De 77 kilometer lange ‘Strijd tegen het water’-route van de ANWB neemt je mee over het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Op dit eiland vind je uitgestrekte stranden, met achter de duinenrij het grootste bos van Zeeland en een groen polderlandschap. Breng een bezoek aan de gezellige kustdorpjes Renesse, Burgh-Haamstede en Scharendijke. Ook de stad Zierikzee met zijn vele veertiende-eeuwse monumenten is een bezoek waard. In het zuiden van Schouwen-Duiveland vind je het Watersnoodmuseum, waar je alles leert over het dramatische springtij van 1953. Even verderop ligt de Oosterscheldekering, die ervoor moet zorgen dat een dergelijke ramp nooit weer plaatsvindt.

De Elfstedentocht op wielen

De Friese Elfstedentocht vond voor het laatst plaats in 1997 en toch hopen schaatsfans elk jaar weer op een strenge winter om deze iconische tocht nog eens af te kunnen leggen. De elf steden van de Elfstedentocht zijn echter ook via een mooie route over het asfalt met elkaar verbonden. Geniet onderweg van de elf steden en de pittoreske tussenliggende dorpen en Friese natuur. Zo rijd je door grote steden als de Friese hoofdstad Leeuwarden en Sneek, dat vooral bekend is van de Sneekweek, het zeilfestival in augustus. Ook de kleine steden zijn een bezoek waard. Hindeloopen is een vissersdorpje aan het IJsselmeer en grotendeels beschermd erfgoed.

Meer tips en inspiratie voor deze zomer? Download gratis het e-book ‘Op avontuur dichtbij huis’ van Travel Diaries, met inspirerende verhalen en praktische tips over duurzame en verrassende avonturen in Nederland, Duitsland en België.

Transavia Tips voor onderweg