Over eco-reizen wordt zoveel gepraat

Wij vroegen het aan een expert
Over eco-reizen wordt zoveel gepraat, dat het moeilijk is het kaf van het koren te scheiden. Wat zijn de feiten en wat zijn de fabels? Wij vroegen het aan reisexpert Richard Hammond.
Richard Hammond schrijft over groen reizen voor The Guardian, is eigenaar van de blog Green Traveller en schrijver van het boek Clean Breaks. Hij vertelt wat duurzaam reizen nu eigenlijk inhoudt en hoe je het hoofd koel houdt in de discussie omtrent eco-reizen.

Ecoreizen is hetzelfde als eco-toerisme
Fabel. Bij eco-toerisme draait het echt om dieren, terwijl eco-reizen een meer generieke term is om ecologisch verantwoord reizen te omschrijven. Het gaat hier niet enkel om zonnepanelen en afvalvermindering, maar om het maken van meer verantwoorde keuzes op reis.

Je kan een volledig ecovriendelijke reis plannen.
Dat is moeilijk. Je kan natuurlijk je best doen en je CO- uitstoot terugduwen naar bijna 0, als je enkel wandelt, kampeert en blaadjes van de bomen eet. Maar dat is niet altijd mogelijk. Je kunt je CO2-uitstoot wel sterk verminderen door vaker de trein of de bus te nemen Daarnaast kan je je positieve impact op de lokale cultuur vergroten door een lokale gids te kiezen, regionale gerechten te eten of een tour te boeken waarvan er ook geld gaat naar het nationale park dat je bezoekt.

De impact van je reis is moeilijk te bepalen.
Dat klopt. Het gaat bij eco-reizen namelijk niet enkel over je CO2 uitstoot, maar ook om de impact op de lokale cultuur en economie. Het gaat om bewust reizen, en dat is onmogelijk te meten. Je hoeft natuurlijk ook niet altijd honderd procent ecologisch te reizen; soms heb je namelijk niet de keuze om te eten in een klein familierestaurant. Wanneer je er bewust mee bezig bent, is dat al het halve werk.

Elk ecohotel is milieuvriendelijk
Dat is jammer genoeg niet waar. Veel hotels doen namelijk aan greenwashing. Dit betekent dat ze ecologisch verantwoord overkomen, maar dat niet altijd zijn. Ga actief op zoek naar hotels met het keurmerk van een erkende organisatie. Zo heb je Green Key en de Green Tourism Business Scheme in Groot- Brittannië en heeft de EU een eigen eco-label: EU Flower. In Zuid-Afrika heb je Fair Trade in Tourism South Africa en in Australië de Eco Tourism Society. De beste keuze in hotels vind je op Bookdifferent

Duurzaam reizen is duur
Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Veel mensen denken dat het duurder is om met de trein te reizen, maar als je op het juiste moment boekt, is dat helemaal niet zo. Treinkaartjes worden drie maanden van tevoren vrijgegeven, dan zijn ze het goedkoopst. Daarnaast zijn alternatieve vervoersmiddelen, zoals de fiets of de benenwagen, een stuk goedkoper dan de auto. Ook is het vaak goedkoper om in een homestay of een tent te slapen, dan in een hotel.

Meer tips om duurzamer te reizen van Richard Hammond? Lees het hele interview op de blog van Travel Diaries.

Meer tips en inspiratie voor deze zomer? Download gratis het e-book ‘Op avontuur dichtbij huis’ van Travel Diaries, met inspirerende verhalen en praktische tips over duurzame en verrassende avonturen in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk.