Wanneer kun je het beste op safari gaan?
De wilde dieren van de Veluwe houden zich overdag diep in de bossen schuil. In de vroege ochtend en late avond, gaan ze op open velden bij de bosrand op zoek naar voedsel. In de schemer heb je de meeste kans om wild te spotten. Zorg dat je zo stil mogelijk bent, geen felgekleurde kleding draagt en niet te sterk naar deodorant of parfum ruikt.

Tip: hitsige herten
In september en oktober zijn de hertenmannen op zoek naar vrouwtjes tijdens de zogenaamde bronsttijd. De mannen laten dan graag zien hoe groot en stoer ze zijn. Daarbij maken ze een brullend geluid, dat burlen genoemd wordt. Een indrukwekkende vertoning, die je zeker eens in je leven meegemaakt moet hebben.

Overnacht in een droomparkCheck onze verrekijkers

Wat zijn de beste plekken om wild te spotten op de Veluwe?
Het kan zo maar zijn dat je tijdens je wandeling opeens oog in oog staat met een hert of een zwijn. Kijk dus goed om je heen, vooral herten blijven heel stil staan als ze geluid horen. Met hun schutkleur vallen ze dan al helemaal niet meer op. Vanuit speciale wildobservatiehutten maak je meer kans om wild te zien. Ga rustig zitten met je verrekijker, en wacht tot de dieren het veld op komen.

Op safari met de boswachter
Wil je liever met een expert op zoek naar wild? Ga dan op excursie met een boswachter van Natuurmonumenten. Onder begeleiding kom je op geheime wildkijkplekken en leer je alles over de wilde dieren en hun leefstijl en sporen.

Oostvaardersplassen
Een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden, vijvers, omgeven door bossen: een waar vogelparadijs van internationale waarde. Ruim 50 jaar geleden creëerde de natuur in Zuid-Flevoland dit uitgestrekte moerasgebied. Ganzen, lepelaars en aalscholvers vonden al snel de Oostvaardersplassen, evenals herten, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders. En sinds 2006 broedt zelfs de Amerikaanse zeearend daar.

In dit vogelrijke moerasgebied werken mens en natuur op een bijzondere manier samen. Onderweg kom je heckrunderen, konikpaarden en edelherten tegen. Met hun beweiding houden ze de graslanden op een natuurlijke manier open. En ze vragen op hun beurt ook zorg en beheer. De Oostvaardersplassen zijn ideaal voor een korte wandeling.

Meer VeluweMeer Flevoland