Benny Nijman zong het al onder begeleiding van André Rieu: Maastricht, stad met een eigen gezicht, parel van het Limburgse land! Deze veelzijdige stad ligt dichterbij dan je denkt – en de prachtige architectuur en de hoffelijke Limburgers zorgen ervoor dat je je toch in België of Frankrijk waant, terwijl je het land in feite niet uit hoeft.

Voor ieder wat wils is er wat te doen in Maastricht: bekijk hieronder waar je in de stad het beste heen kunt voor jouw type vakantie!

Culinair
Maastrichtenaren kunnen het bourgondische leven wel waarderen. Als je graag op je vakantie goed wilt eten en lekker wilt drinken, is er in Maastricht ruim keus. Zo is er het exclusieve Michelinrestaurant Beluga Loves You op Plein ’92, maar staat Maastricht ook bekend om het Aziatische restaurant Dadawan – inclusief coronaproof robot in de bediening! – tegenover het hoofdstation.

Architectuur
Sommige van de indrukwekkendste gebouwen van het land staan in Maastricht. Denk aan de stadsbibliotheek Centre Ceramique, waar je overigens op een regenachtige dag kunt vertoeven. Of loop rond in het nieuw verrezen Sphinxkwartier, waar ook enkele Rijksmonumenten staan. Liever naar de film? Ga naar filmtheater Lumière in een oude fabriek en geniet nog van het gebouw met een drankje achteraf.

Terrasjes
Liever wat drinken? Juist om anderhalve meter afstand te kunnen houden staat het Vrijthof nu vol met terrassen – uniek! Je vindt daar ook één van de oudste cafés van Nederland, In den ouden Vogelstruys. Liever zonnen aan de Maas? Ga naar Zuid langs de toneelacademie, of slenter rond in stadsdeel Wyck. Een verborgen parel in het Sphinxkwartier is dakterras Bold bovenop The Student Hotel!

Geschiedenis
Maastricht is van oudsher een belangrijke stad geweest vanwege de ligging ervan: zowel België als Duitsland zijn niet ver weg. Geen wonder dat het Verdrag van Maastricht, dat de Europese Unie heeft opgericht in 1992, hier is getekend. Zo komt ook Plein ’92 aan zijn naam. Het echte verdrag is nog altijd te zien in het gouvernement van de provincie Limburg, te Maastricht. Wist je trouwens ook dat de grootste dinosaurus die onder water leefde uit Maastricht kwam? Een replica van deze ‘Mosasaurus’ is te bewonderen in het Natuurhistorisch Museum.

Avontuur
Liever een actieve vakantie? Dat kan zeker, in Maastricht. Huur een fiets en ga naar de Sint Pietersberg en neem een rondleiding door de oude grotten. Maar pas op en blijf bij je tourgids, want nog steeds zijn niet alle grotten in kaart gebracht: als je van de route afwijkt, loop je het risico te verdwalen en er niet meer uit te komen! Als je liever boven de grond blijft kun je ook van de Limburgse heuvels genieten. Ga bijvoorbeeld langs de voormalige ENCI groeve, maar pas op: voor je het weet ben je al in België. Geen stad is zo internationaal als Maastricht!

Hotelspecials